“Virtual reality gevaarlijker dan social media”

Onlangs verscheen een zeer lezenswaardig artikel in de Vives, waarin VR-expert Jeremy Bailenson waarschuwt voor de risico’s van virtual reality. De hersenen verwerken VR als een ‘echte ervaring’. Hierdoor wordt de beleving vergroot en wordt ook het motorisch gedeelte van de hersenen getraind. Voor onderwijs biedt dit uiteraard ongekende mogelijkheden om het onderwijs beter en aantrekkelijker te maken. Maar Bailenson maakt zich ook zorgen over de mogelijke negatieve effecten die met name door de game-industrie en social media bedrijven worden veroorzaakt.

Bailenson is hoogleraar aan de Standford University en onderzoekt al twintig jaar de effecten van virtual reality op het menselijk brein in zijn laboratorium in Silicon Valley. In het artikel verwijst hij naar de positieve effecten van VR op het gebied van therapie. Hij beschrijft hoe een vrouw met een geamputeerde arm via VR leert om haar fantoompijn te beheersen. Maar hij waarschuwt ook voor de agressie die wordt opgeroepen bij de zogenaamde schietspellen. Ook waarschuwt hij voor de risico’s van VR door de sociale mediabedrijven. Facebook is reeds bezig om VR toe te passen voor online communicatie middels Facebook Spaces. Met name de ‘data’ die verzameld worden voor Facebook zeggen zoveel over je persoonlijkheid dat het mogelijk is om een ‘digitale kloon’ te genereren van jezelf. Ook waarschuwt hij voor een nieuwe vorm van eenzaamheid, waarin mensen alleen nog leven in een virtuele wereld (zie Steven Spielbergs film: “Ready player one”)

Zijn stelregel is dat je virtual reality niet moet inzetten voor dingen die je in het dagelijks leven ook niet zou doen (bijvoorbeeld het doden van mensen), maar voor dingen die je in het dagelijks leven niet kunt doen. Kortom zeker het lezen waard. Een artikel die een goede nuancering aanbrengt in zowel de voor- als de nadelen van virtual reality.